5 de maig 2012

Les JERC de les Terres de l’Ebre en contra del possible Transvasament del riu Ebre

Durant aquestes últimes setmanes, les Terres de l’Ebre han tornar a estar en el punt de mira del govern espanyol i, de nou, no per una bona noticia.

La Confederación Hidrológica Española (CHE) va anunciar el cabal mínim que ha de tenir el riu Ebre a l'estació de Tortosa. La proposta de cabals ecològics s'inclou en el Pla Hidrològic de Conca. La CHE situa una mitjana de 106,9 m3/s de cabal mínim a la desembocadura, que és pràcticament la mateixa que el règim del pla hidrològic vigent, aprovat l'any 1998, de 100 m3/s. Aquestes xifres, però, queden lluny del règim defensat per la Generalitat i la Plataforma en Defensa de l'Ebre. El plantejament de la Comissió per a la Sostenibilitat demanava que el cabal se situés entre 270 i 350 metres cúbics per segon, segons l'època de l'any. Les JERC Terres de l'Ebre rebutgem aquesta proposta considerant que es rebaixen els cabals ambientals per tenir un transvasament encobert, perquè els cabals proposats són similars al Pla Hidrològic del Govern d'Aznar.

Per si no fos poc, aquest divendres el Consell de Ministres anunciava la recentralització de les competències en les competències hidrogràfiques que recorren més d’una comunitat autònoma, com és el cas de l’Ebre. Això vol dir, en definitiva, que el govern espanyol podrà decidir com gestiona l’aigua del riu obrint les portes a la recuperació del Plan Hidrològico Nacional, que incloïa el transvasament de l’Ebre.
Des de les JERC Terres de l’Ebre, rebutgem aquest nou atac contra el patrimoni natural de la gent de les Terres de l’Ebre. El riu es la columna vertebral sobre la que hem construït una manera de viure i la nostra economia i així volem que continuï per a futures generacions. Els joves ebrencs també volem poder desenvolupar les nostres vides al territori on hem nascut. Per això les JERC defensem que l’aigua no és una mercaderia amb la que poder especular ni ha de servir de moneda de canvi polític.

Exigim, també, el compliment de la Directiva marc de l’Aigua de la Unió Europea.

#loriuesvida